Milliyet.com.tr/ÖZEL Emeklilik hesabı yapan binlerce kişi ‘bu ay mı emekli olmalıyım, yoksa öteki aya mı dilekçe vermeliyim? 2024 yerine 2025’te emekli olsam daha yüksek maaş alır mıyım?’ sorusunu merak ediyor.
Her yılın enflasyon ve büyüme verilerine göre aylık bağlama oranları değişiklik gösteriyor. 2024 yılında enflasyon yüksek bir seyir izliyor. Uygulanan sıkı para ve maliye politikaları kapsamında yıl sonuna doğru enflasyonun yüzde 40 civarına gerilemesi bekleniyor.
Peki emekli olmak için bu yıl daha mı avantajlı? Emekli maaşını artırmanın formülleri neler? Hangi durumlarda emekli aylığı düşer?
Konuyla ilgili tüm merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Sosyal Güvenlik Müşaviri Emin Yılmaz şu ifadeleri kullandı: “Emekli maaş katsayılarını belirleyici en önemli faktör enflasyon (TÜFE) verisi ve ülkenin gelişme hızıdır. Enflasyon verileri de değişken olduğu için emeklilerimizin altı aylık periyotlarda maaşlarına güncelleme yapıldığını söyleyebiliriz.
2024 İLE 2025 YILLARI ARASI EMEKLİLİKTE MAAŞ FARKI NE KADAR?
Aslında emekli maaşı kişiden kişiye farklılık gösteren bir unsurdur. Emekli maaş hesabını etkileyen en önemli unsurlar sigorta günleriniz, yaşınız, yatırılan primleriniz, aylık bağlanma oranları, ülkenin gelişme hızı gibi birçok faktördür.
2024 yılında enflasyonun daha yüksek seyretmesinden kaynaklı olarak aylık bağlama oranı daha yüksek çıkacaktır. 2025 yılı itibarıyla enflasyonun düşmesi hedeflenmektedir. Enflasyon ve büyüme oranları üzerinden bir tahminde bulunacak olursak 2024’te emekli olmak, 2025 yılında emekli olmaya göre %30 ile % 35 arasında bir maaş farkı oluşturacaktır.
‘2024’TE EMEKLİ OLMAK DAHA AVANTAJLI’
Örnek vermek gerekirse 2024’te emekli olursanız 20 bin lira alacaksanız 2025’te emekli olursanız maaşınız 14 bin 500 liraya düşebilir. O nedenle SSK, Bağkur ve kamu işçileri için 2024 yıl sonuna kadar emeklilik dilekçesi vermek daha fazla maaş almaya yol açacaktır.
EMEKLİ MAAŞINI ARTIRMANIN FORMÜLLERİ NELER?
Emekli maaşını artırmanın en büyük etkeni asgari ücretin üzerinde maaş almaktır. Erkeklerde askerlik, kadınlarda doğum borçlanması yapmak, borçlanmayı yüksek rakamdan yatırmak, kısmi süreli 2 işyerinde çalışmalar, sigorta primini artıracak ek ödemeler maaşı yükseltebilir. Emekli olmadan mutlaka bir uzamana danışmakta fayda var.
DÜŞÜKTEN PRİM YATIRMIŞ HALA EMEKLİ OLMAMIŞ BİRİNİN ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİKÇE EMEKLİ MAAŞI DÜŞER Mİ?
Kişi asgari ücret üzerinden maaş alıyorsa aylık bağlanma oranı emeklilik hesaplamasında özellikle 2008 sonrası çalışma süresi için emekli maaşınızı aşağı doğru çekmektedir.”